tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Seyahat Sözlüğü

Seyahat Sözlüğü

Hava Öfkesi

Hava Öfkesi

 

Hava Öfkesi Nedir?

Hava öfkesi, uçak seyahati esnasında yolcunun aşırı sinirli davranmasına, mantıksızca hareket etmesine ve kontrolünü kaybetmesine denir. Bir tür davranış bozukluğudur. 21. yüzyıl başında tanımlanmış bu psikolojik rahatsızlık, Türkiye’de çok nadir görülür. Yurt dışı uçuşlarında daha fazla görülebilen bu duruma “air rage” denmektedir. Hava öfkesi ciddi bir rahatsızlıktır. Kendini kontrol edemeyen yolcular, hava personeli tarafından sakinleştirilmeye çalışılır, hatta uygun görülen durumlarda yolcu uçak içinde başka bir bölmeye alınabilir.

Hava Öfkesi Neden Olur?

Çok yeni bir davranış bozukluğu olmakla beraber hava öfkesinin nedeni, fiziksel ve psikolojik strese bağlanır. Fiziksel stresin kaynağı genellikle alkoldür. Uçuş öncesinde veya esnasında tüketilen alkol, kişinin hava öfkesi yaşamasına neden olabilir. Bu öfkenin nedeni psikolojik de olabilir. Yapılan araştırmalara göre uçak içerisindeki sınıf farkları da hava öfkesine neden olabilmektedir. Örneğin ekonomi sınıfında yolculuk eden bir yolcu, business sınıfındaki hizmet ve konfora karşı bir tepki geliştirerek hava öfkesine tutulabilir. İlk hava öfkesi problemi, 1947 yılında Havana-Miami uçuşu sırasında ABD’de görülmüştür. Dünya üzerinde nadiren görülmekle beraber, bu rahatsızlığı yaşayanların sayısı günden güne artmaktadır. Hava öfkesi gibi durumlar, uçak yolculuğu bittikten sonra bir çeşit suç unsuru olarak yolcunun karşısına çıkabilir. Bu nedenle bu rahatsızlığa sahip olduğunu düşünen yolcular, uçak içerisinde kişisel kontrol seviyelerini yüksek tutmaları gerektiğinin bilincinde olmalıdır.

Hava Öfkesine Karşı Ne Yapılabilir?

  • Hava öfkesinin bilinen en büyük etkeni, alkoldür. Uçuş öncesinde ve sırasında alkol alımını dengede tutarak ya da hiç alkol tüketmeyerek bir tetikleyiciyi devre dışı bırakabilirsiniz.
  • Öfke hissetmeye başladığınızda derin nefes alıp vererek kan basıncını kontrol altına alabilirsiniz. Öfke, bir noktada kan basıncı ile ilgilidir. Vücudunuzu ne kadar sakinleştirirseniz öfke duygusunu yenmeniz o kadar kolaylaşır.
  • Uzman kontrolünde ve doktordan onaylı olmak şartıyla sakinleştirici kullanabilirsiniz. Uçuş sırasında öfke sorunu yaşıyorsanız bu şekilde öfkenizi kontrol altına alabilirsiniz.
  • Uçuş esnasında uçak görevlilerinden destek alabilirsiniz. Kabin görevlileri, size karşı her zaman anlayışlı olacaktır.
  • Sizi strese sokan durumlardan uzak durun. Uçak yolculuğu yaparken stres yaratan düşünceleri kafanızdan atın ve zihninizi rahatlatmak için çaba gösterin. Meditasyon yapmak gibi yöntemleri deneyin.
Yukarı Yukarı