;
tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Vize Rehberi

Vize Rehberi

İçindekiler


UYARI: Covid-19 pandemisi nedeniyle gideceğiniz ülke için henüz vize başvuruları başlamamış olabilir. Lütfen ilgili merkezlerden resmi ve güncel bilgileri almayı unutmayınız.

***

Avusturya Vize Başvurusu

Kültürel miraslarının yanı sıra doğal güzellikleri ile de seyahat rotaları arasında bulunan Avusturya’ya gitmek için T.C. vatandaşlarının vize alması gerekir. Avusturya vizesi almak için ise başvuru şartlarını yerine getirmek ve gerekli olan belgeleri tamamlamak gibi bazı aşamalar gerçekleştirilmelidir. “Avusturya vize türleri nelerdir, vize ne kadar sürede çıkar, nereye başvuru yapmak gerekir” gibi merak ettiğiniz tüm bilgileri “Avusturya Vize Rehberi”nde bulabilirsiniz.

Avusturya Uçak Bileti Aldınız mı?

Vize başvurusu sırasında Avusturya uçak bileti gerekli belgeler arasında bulunmasa da değerlendirme sırasında sunulan uçak bileti başvuru aşamasında olumlu bir izlenim bırakır. Alacağınız uçak bileti ile hem başvurunuza katkı sağlamış hem de erken rezervasyon fırsatlarından yararlanmış olursunuz.

NOT: Covid-19 pandemisi nedeniyle uçuşlarda uygulanan kısıtlamalar ve uçuş tarihleri ile ilgili bilgi almak için lütfen sayfamızı ziyaret ediniz.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir:

Avusturya Gezi Rehberi

Viyana Gezi Rehberi

Viyana Uluslararası Havalimanı

Avusturya Vize Türleri

Avusturya’ya yapılacak olan seyahatin amacına göre bazı vize türleri bulunmaktadır. Başvurular, uygun olan vize türüne göre yapılır.

C Tipi (Kısa Süreli) Vize

Schengen vizesi de denilen C tipi vize türü, 180 gün içerisindeki 90 gün ile sınırlı olan seyahatler için alınan vizedir. Turistik, ticari, aile ziyareti, Erasmus ya da kültürel etkinliklere katılım için gerekli olan vize türleri C tipi vize dahilindedir.

Avusturya Turistik Vizesi

Avusturya’ya 90 gün ile sınırlı olacak şekilde turistik gezi yapacak kişilerin başvurduğu vize türüdür. Planlanan seyahat tarihinden en erken 3 ay, en fazla 4 hafta öncesine kadar turistik vizeye başvurulması gerekmektedir. Turistik amaçlı yapılan Avusturya seyahatlerinde kişinin, ülkede işe girmesi ya da çalışması yasaktır.

Avusturya Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri

İş toplantılarına ya da fuara katılmak, sözleşme imzalamak gibi ticari amaçla gidilecek olan Avusturya seyahatlerinde başvurulması gereken vize türüdür. Ticari vize, 6 ay içerisinde 90 günlük seyahatler için verilir. Ticari vizeye başvururken genel vize evraklarına davet mektubunun da eklenmesi gerekir. Davet mektubu Avusturya’da iş yapılacak olan firma tarafından gönderileceği gibi fuara katılıma ait belgeler de davet mektubu olarak kabul edilir.

Avusturya Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi

Avusturya’da ailesi, akrabası ya da bir arkadaşı bulunan kişilerin bu vizeye başvurması gerekir. Başvuru sürecinde istenilen evraklar arasında Avusturya’da ikamet eden kişinin davet yazısı istenir. Avusturya Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi’nin süresi 3 aydır.

Avusturya Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi

Avusturya’da kültürel etkinliklere, sportif faaliyetlere ya da konferans, kongre gibi organizasyonlara katılacak olan kişiler bu vize türüne başvuruda bulunmalıdır. Gidilecek olan etkinliği düzenleyen kişiler tarafından sağlanacak olan davetiyenin vize başvuru evrakları arasında bulunması gerekir. Avusturya Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi, 6 ay içerisinde kullanmak üzere 90 gün ile sınırlıdır.

Avusturya Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi

Erasmus vizesi olarak da bilinen “Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi” üniversiteler arasında iş birliğine dahil olan öğrencilerin ya da personellerin alması gereken vizedir. Bu vize türü de diğerleri gibi 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydı ile kullanılabilir. Türkiye’deki ve Avusturya’daki üniversitelerden alınan yazılı belgeler, vize başvurusunda zorunlu tutulan belgeler arasında yer alır.

Schengen Vizesi Nedir?

1995 yılında Avrupa Birliği üyeleri tarafından imzalanan “Schengen Sözleşmesi” ile bu sözleşmede yer alan ülkeler arasında sınır kontrolleri kaldırılmıştır. Avrupa Birliği üyesi olmayan Schengen Sözleşmesi’ne dahil olan ülkeler arasında Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn bulunurken Avrupa Birliği üyesi olan Avusturya, Almanya, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsveç ve Portekiz gibi 22 ülke bu sözleşme içerisinde yer almaktadır. Toplamda 26 ülkeden birine seyahat etmek isteyenlerin Schengen vizesi alması zorunludur.

Avusturya da Schengen Bölgesi’ne dahil olduğundan ülkeye giriş yapmadan önce Schengen vizesi alınmalıdır.

Schengen vizesi bulunan bordo (umuma mahsus) pasaport sahibi T.C. vatandaşları, 180 gün içerisinde 90 gün aşmamak kaydıyla ülkede rahatlıkla seyahat edebilir. Diplomatik, hizmet ya da hususi pasaportu bulunan vatandaşlar ise aynı süre içerisinde vizeden muaf tutulmaktadır. Avusturya Schengen vizesi alan vatandaşlar aynı zamanda diğer Schengen ülkelerine de giriş yapabilirler.

D Tipi (Uzun Süreli) Vize

Ulusal vize olarak da adlandırılan D tipi vize, 6 aydan daha uzun süreli Avusturya’da kalmayı ya da oraya yerleşmeyi düşünen T.C. vatandaşlarının alması gereken vizedir. Aile birleşimi, çalışma ya da öğrenci vizeleri ile D tipi vizeye başvuru gerçekleştirmek mümkündür. Bu vizenin verilmesinde kültürel uyumun yanı sıra yeterli dil ve çalışma şartları gibi kriterler de göz önünde bulundurulur.

Avusturya Transit Vizesi

Kısa süreli bir vize türü olan transit vizesi, üçüncü bir ülkeye yapılacak seyahatler için alınması zorunlu olan bir vizedir. Bu vizede seyahat edilecek ülkenin uçak bilet rezervasyon belgesinin gösterilmesi zorunludur.

Avusturya Vize Başvuru Şartları Nelerdir?

  • Seyahat edilecek tarihten en geç 15 gün, en erken 2 ay öncesine kadar başvuru yapılmalıdır.
  • Avusturya Konsolosluğu’na yapılacak olan vize başvuruları bireysel olarak kabul edilmemektedir. Vize başvuruları, yetkili vize başvuru merkezleri veya acenteler aracılığıyla yapılmalıdır.
  • Seyahat edilecek olan pasaportun 10 yıldan daha önce alınmış olmaması gerekmektedir. Aynı zamanda pasaportun yırtık olmaması ve en az iki sayfanın Avusturya vizesi için boş olması şartı aranmaktadır.
  • Vize başvurusunda kullanılan fotoğraf, Schengen vizesine uygun olarak çekilmelidir. Ayrıca bu fotoğrafın daha önceki Schengen vizelerinde kullanılmamış olması gerekmektedir.
  • Schengen vizesini son 5 yıl içinde almış ancak parmak izi alınmamış olan kişiler, Avusturya vizesine başvururken parmak izi vermelidir.

Avusturya Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

İşsizler, sigortalı çalışanlar, esnaf-sanatkârlar ve serbest meslek mensupları, öğrenciler, emekliler ve işverenlerin Avusturya turistik seyahati için vize başvurusunda bulunurken tamamlaması gereken bazı belgeler bulunur. Bu belgeler:

  • Pasaport (10 yıldan eski olmayan ve seyahat sonrasında en az 3 ay geçerli olacak olan pasaportlar kabul edilmektedir. Yıpranmamış olması gereken pasaportun en az 2 sayfasının da boş olması gerekmektedir. Pasaportun yanı sıra pasaportun ve eski vizelerin fotokopileri de çekilmelidir)
  • Avusturya vize başvuru formu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (35mmx45mm ölçülerinde, arka fonu beyaz, kişinin yüz ve boynun kapanmadan görüleceği 2 adet yeni çekilmiş fotoğraf)
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Güncel tarihli, aile, ikametgâh adres bilgisi içeren belge)
  • Nüfus cüzdanı (Arkalı önlü fotokopisi)
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Turistik vize talep dilekçesi (İngilizce ya da Almanca olarak seyahatin sebebini içeren dilekçe)
  • Ulaşım ve konaklama rezervasyon belgeleri
  • Özel araç ile seyahat edeceklerin araç ruhsat fotokopisi, seyahat tarihlerini içine alan yeşil sigorta ve uluslararası geçerli olan ehliyeti başvuru sırasında göstermelidir.
  • İzin mektubu (Sigortalı çalışanların bağlı olduğu kurumdan; çalışanın görevi, maaşı, izinli olduğu tarihler, işe tekrar döneceğini üstlenen ve seyahat masraflarını kimin karşıladığını belirten imzalı, kaşeli izin belgesi)
  • Maaş bordrosu, SGK hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi (Sigortalı çalışanlar, çalıştığı kurumdan son 3 aya ait maaş bordrosunu ve diğer evrakları kurum kaşesi ve ıslak imza ile sunması gerekmektedir)
  • Şirket antetli kağıdına seyahat amacı ve planının, şirketteki pozisyonunun yazılı olduğu dilekçe (işverenler için geçerlidir)
  • Ticaret odası kaydı, vergi levhası ve son 1 yılın vergi beyanı, ticaret sicil gazetesi fotokopisi, imza sirküleri (işverenler için geçerlidir)
  • Güncel tarihli öğrenci belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Seyahati gerçekleştirecek olan öğrenciye sponsor olan ebeveynin seyahat masraflarını karşıladığına dair taahhütname. Seyahat detaylarının yanı sıra ebeveynin ekonomik durumunu kanıtlayıcı belgeler, iş evrakları ve pasaport fotokopisi de bu taahhütnameye eklenmelidir.
  • Son 3 aylık banka hesap dökümü (Bankadan son 1 hafta içerisinde alınan banka hesap dökümü/hesap cüzdanı orijinali ve fotokopilerinin bankanın kaşesi, yetkili imzası ve bankaya ait imza sirküleri ya da vizeye başvuru yapan kişi adına oluşturulan seyahat çekinin orijinali veya fotokopisi)
  • Varsa Avrupa ya da Türkiye’deki araç ruhsatı, tapu, kira gelirleri gibi gayrimenkul belgeleri

Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?

Sabit bir geliri bulunmayan öğrenciler, ev hanımları ya da sigortalı bir işte çalışmayan kişiler Avusturya vizesine başvuruda bulunması için seyahatlerine birinci derece aile fertlerinden birisinin sponsor olması gerekmektedir. Öğrenciler için ebeveynlerinin, ev hanımları için eşlerinin, işsizlerin ise aileden bir üyenin evrakları başvuru dosyasına eklemelidir.

Vize sponsor mektubu örneğine ve diğer detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Avusturya Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Avusturya vizesine başvuru gerçekleştirmeden önce vize ücreti ödemek gerekmektedir. Ödenecek miktarın içine harç, başvuru hizmet ve danışmanlık hizmet bedelleri dahildir. Başvuru formu, kurye, biyometrik fotoğraf ve fotokopi, SMS hizmet bedeli gibi bazı hizmetler de yine başvuru sırasında seyahat edecek kişi tarafından ödenmesi gereken ücretler arasındadır.

Mart 2020 itibarıyla geçerli güncel ücretler şu şekildedir:

  • Vize harç ücreti: 80 euro
  • Başvuru hizmet ücreti: 30 euro
  • Danışmanlık hizmet ücreti: 30 euro
  • 6 yaş üstü başvuru hizmet ücreti: 30 euro
  • 6 yaş altı çocuklardan vize harç ücreti istenmemektedir.

Randevu Nasıl Alınır?

Avusturya’ya kısa süreli seyahat edecek kişilerin turistik vize başvuruları için vize başvuru merkezlerinde parmak izi vererek randevu alması gerekmektedir. İstanbul Konsolosluğu yetki alanına giren şehirlerde ikamet edenler 2016 yılında ya da daha sonrasında Avusturya vizesi için parmak izi verdiyse yetkili kurumlar aracılığı ile başvuru randevusuna gitmeden başvuru yapmaları mümkündür. Ankara Büyükelçiliği’nin yetki alanında bulunan şehirlerde ikamet edenlerin ise şahsen başvuru yapma zorunluğu vardır.

Avusturya vize randevularının seyahat tarihinden en geç 15 gün öncesine alınması gerekmektedir. Yoğunluk olduğu dönemlerde olası bir aksilikle karşılaşılmaması için 4 hafta önceden vize randevu talebinde bulunulmalıdır.

Başvuru Merkezleri

  • Avusturya Büyükelçiliği

Adres: Atatürk Bulvarı, No: 189, 06680, PK 131, 06661, Kavaklıdere, Küçükesat/ANKARA

Telefon: +90 312 405 51 90

Yetki Alanı: Ankara, Adana, Aydın Adıyaman, Ağrı, Afyon, Amasya, Artvin, Aksaray, Ardahan, Antalya, Bartın, Bayburt, Batman, Bitlis, Bingöl, Burdur, Çorum, Çankırı, Diyarbakır, Denizli, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Eskişehir, Giresun, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, Hakkâri, Isparta, Iğdır, İzmir, Karabük Kars, Kahramanmaraş, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kırşehir, Konya, KKTC, Kütahya, Manisa, Malatya, Mersin, Mardin, Muş, Muğla, Niğde, Nevşehir, Osmaniye, Ordu, Rize, Şanlıurfa, Samsun, Siirt, Şırnak, Sinop, Tokat, Sivas, Van, Trabzon, Tunceli, Yozgat.

  • İstanbul Başkonsolosluğu

Adres: Köybaşı Mah. No:46 34464 Yeniköy/İSTANBUL

Telefon: +90 212 363 84 10

Yetki Alanı: Bilecik, Bolu, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Zonguldak

  • İzmir Fahri Konsolosluğu

Adres: Plevne Bulvarı, No:1, Kat: 5, Daire: 9, Beşerler Apartmanı, Gündoğdu Meydanı, Alsancak/İZMİR

Telefon: +90 232 464 06 30

Yetki Alanı: İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak

Vize İşlemleri ve Takibi

  • Öncelikle Avusturya’ya yapılacak seyahate göre vize tipinin belirlenmesi gerekmektedir.
  • Vize tipi ve kişinin meslek grubuna göre tüm evraklar eksiksiz şekilde güncel tarihli hazırlanmalıdır.
  • Seçilen vize türüne göre başvuru formunun, başvuran kişi tarafından doldurulması ve imzalanması gerekmektedir.
  • Evraklar hazırlandıktan sonra yetkili başvuru merkezlerinden randevu alınması gerekmektedir. Avusturya Konsolosluğu’na şahsi başvuru yapılamamaktadır.
  • Başvuru süreci yetkili acenteden ya da iDATA sitesi üzerinden de takip edilebilmektedir.
  • Pasaportun, konsoloslukta işlemleri tamamlandıktan sonra başvuru sahibine kargo ile teslim edilir ya da acenteden direkt teslim alınır.

Avusturya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Avusturya vizesi başvuru sonuçları 5 ila 10 gün içerisinde açıklanmaktadır. Resmî tatil günlerinde, ek evrak istenildiğinde, özel durumlarda ya da yoğunluk dönemlerinde bu süreç uzayabilmektedir.

***

NOT: Bu yazı Mart 2020 tarihinde yazılmıştır. Lütfen bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız.

Tüm Vize Rehberleri

Almanya Vize Rehberi

Arnavutluk Vize Rehberi

Avusturya Vize Rehberi

Azerbaycan Vize Rehberi

Bahreyn Vize Rehberi

Belçika Vize Rehberi

Birleşik Arap Emirlikleri Vize Rehberi

Bosna-Hersek Vize Rehberi

Çek Cumhuriyeti Vize Rehberi

Danimarka Vize Rehberi

Fas Vize Rehberi

Finlandiya Vize Rehberi

Fransa Vize Rehberi

Gürcistan Vize Rehberi

Hollanda Vize Rehberi

Irak Vize Rehberi

İngiltere Vize Rehberi

İran Vize Rehberi

İspanya Vize Rehberi

İsrail Vize Rehberi

İsveç Vize Rehberi

İsviçre Vize Rehberi

İtalya Vize Rehberi

Katar Vize Rehberi

Kazakistan Vize Rehberi

Kıbrıs Vize Rehberi

Kırgızistan Vize Rehberi

Kosova Vize Rehberi

Kuveyt Vize Rehberi

Lübnan Vize Rehberi

Macaristan Vize Rehberi

Makedonya Vize Rehberi

Mısır Vize Rehberi

Norveç Vize Rehberi

Romanya Vize Rehberi

Rusya Vize Rehberi

Sırbistan Vize Rehberi

Suudi Arabistan Vize Rehberi

Türkiye Vize Rehberi

Ukrayna Vize Rehberi

Umman Vize Rehberi

Ürdün Vize Rehberi

Yunanistan Vize Rehberi

İçindekiler

SIKÇA SORULAN SORULAR

Ucuz Avusturya uçak bileti nasıl alırım?

 

Dört mevsimin de yaşandığı Avusturya’ya yolculuk zamanları genellikle seyahat amacına göre belirleniyor. Ülkeye, kayak ya da deniz tatili ve kültürel geziler için farklı zamanlarda seyahat ediliyor. Bu nedenle, yıl boyu bilet fiyatlarında çok fazla değişim görülmüyor. Bütçene ve takvimine uygun uçak bileti için erken rezervasyon avantajından yararlanabilirsin. Bazı zamanlarda düzenlediğimiz kampanyalar da ucuz uçak bileti almanı sağlıyor.

 

Avusturya’yı neden ziyaret etmeliyim?

Avrupa’nın en turistik ülkelerinden biri olan Avusturya, gezginlere sanat ve kültür dolu bir gezi vadediyor. Bununla birlikte her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği ülkede kış aylarında kar yağışlarının görüldüğü kuzey bölgelerde kayak tatili yapabilir, yaz aylarında ise eşsiz güzellikteki plajlarda denize girebilirsin. 

 

Avusturya seyahati için ideal dönem nedir?

Ilıman karasal iklimin hakim olduğu Avusturya’da yaz aylarında ortalama sıcaklık 25°C civarında iken kış aylarında sıcaklıklar 2°C civarında seyrediyor. Dört mevsimin de yaşandığı ülkeye en ideal seyahat dönemi için gezi amacını belirleyebilirsin. Kayak tatil yapmak için kış aylarını, deniz tatili ya da kültürel bir gezi içinse bahar ve yaz aylarını tercih edebilirsin. 

Avusturya’nın kullandığı saat dilimi nedir?

Avusturya’da GMT+1 saat dilimi kullanılıyor.

 

Avusturya vize istiyor mu?

Schengen Bölgesi üye ülkelerinden biri olan Avusturya’ya gitmek isteyen bordo pasaport sahibi T.C. vatandaşlarının öncelikle Schengen vizesine başvuruda bulunması gerekiyor. Bu vize ile 180 gün içinde 90 günü geçmemek kaydıyla ülkede seyahat edebilirsin. Vize başvuruları ise 1 Ekim 2018 tarihi itibarıyla yalnızca İstanbul Avusturya Konsolosluğu’na yapılabiliyor.

Türkiye ile Avusturya arasındaki saat farkı nedir?

Türkiye’nin yerel saati Avusturya yerel saatinden 2 saat ileride bulunuyor.   

Yukarı Yukarı