NOT: Covid-19 pandemisi nedeniyle uçuşlarda uygulanan kısıtlamalar ve uçuş tarihleri ile ilgili bilgi almak için lütfen sayfamızı ziyaret ediniz.
Bu Yazılar da İlgilinizi Çekebilir:
Lübnan Gezi Rehberi
Beyrut Şehir Rehberi
Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı
Lübnan Gezisi Yapacaklara 6 Keyifli Öneri
Lübnan Vizesi
Lübnan, 90 günü aşmayan ziyaretler için T.C. vatandaşlarından vize talep etmemektedir. Pasaportunuzla birlikte nüfus cüzdanı, ulaşım ve konaklama rezervasyonunuza dair gerekli belgeler ve seyahat sağlık sigortası evraklarınızın yanınızda olması yeterlidir.
Öte yandan pasaportunuzda İsrail vizesi ya da giriş-çıkış damgası bulunuyorsa Boykot Yasası gereği Lübnan gümrük polisi ülkeye giriş yapmanıza izin vermeyebilmektedir. Prosedürleri tamamlarken bu noktaya da dikkat etmeniz yararınıza olacaktır.
İçinde Türkiye ile birlikte Avrupa Birliği’ne üye ülkeler, Kanada, Brezilya, ABD, Rusya, Çin, Japonya, Singapur, İran, Gürcistan gibi ülkelerin de bulunduğu 78 ülkenin vatandaşları, üzerinde herhangi bir İsrail vizesi ya da giriş-çıkış damgası bulunmayan pasaportlarıyla birlikte Beyrut Havalimanı’na vardıklarından Lübnan vizesi alabilmektedir.
Lübnan Vize Türleri
Lübnan’a yapmayı planladığınız kısa süreli seyahatler için vize almanıza gerek yoktur. Uzun süreli ziyaretler için ise ilgili vize prosedürlerini tamamlamanız gerekmektedir.
Lübnan Turistik Vizesi
Lübnan’a yapmayı planladığınız maksimum 90 günlük seyahatleriniz için turistik vize almanıza gerek yoktur.
Mısır, Cezayir, Komorlar, Fildişi Sahili, Cibuti, Gana, Irak, Libya, Moritanya, Fas, Nijerya, Somali, Sudan, Tunus ve Yemen’in vatandaşları için şartlı vize koşulları geçerlidir.
Lübnan Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
Lübnan’a yapmayı planladığınız ve 90 günü geçecek olan ticari amaçlı seyahatleriniz için Lübnan konsolosluk temsilciliklerine ticari vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
Lübnan’a çalışma, öğrenim, aile birleşimi gibi amaçlarla yapmayı planladığınız uzun süreli seyahatler için her şeyden önce D tipi uzun süreli vize sahibi olmalısınız. Söz konusu vizeyi edinmek için gerekli evraklarla birlikte ilgili konsolosluklara başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Lübnan Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
- Lübnan’a yapacağınız ve 90 günü aşacak olan seyahatleriniz için ilgili belgelerle birlikte konsolosluklara vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Bu süreçte sıkıntı yaşamamak adına erken davranmanız, planladığınız seyahat tarihinden en az 1 ay önce randevu almanız ve işlemlere başlamanız yararınıza olacaktır.
- Konsolosluk tarafından sizden istenen evrakları usulüne uygun olarak edinip hazır hale getirdikten sonra ilgili mercilere teslim etmeniz gerekmektedir. Bu süreçte konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş acentelerden destek alabilirsiniz.
- Pasaportunuzun, planladığınız seyahat dönüş tarihinden itibaren minimum 6 ay geçerlilik süresi ve boş sayfası bulunmalıdır. Ayrıca pasaportunuzda İsrail giriş-çıkış damgası ya da vizesi varsa Lübnan’a girişinize izin verilmemektedir. Boykot Yasası’na bağlı olarak geliştirilen bu tavır dolayısıyla başvuru sırasında kullanacağınız pasaportta İsrail giriş-çıkış damgası olmamasına dikkat etmelisiniz.
- Belirlediğiniz seyahat amacına göre eğer var ise davetiye, uçak bileti, sağlık sigortası, otel rezervasyona dair belgeleri de yanınızda bulundurmaya özen gösterin. Bu tür evraklar gerek görüldüğü takdirde sınır kapılarında sizden talep edilebilmektedir.
Lübnan Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Lübnan vizesi için yapacağınız başvurular esnasında aşağıdaki evrakları hazır etmeniz gerekmektedir.
- Planladığınız seyahat dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerlilik süresi ve minimum 2 boş sayfası bulunan pasaport
- 3,5 x 4,5 cm. ebatlarında, beyaz fon üzerinde ve son 3 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Tarafınızdan tam ve doğru bilgilerle doldurulmuş başvuru formu
- Varsa davetiye mektubu, seyahat sağlık sigortası, ve/veya dilekçe
- Uçak ve otel rezervasyon belgeleri
- Banka hesap dökümü
- Şirkete ait ticari sicil gazetesi, faaliyet belgesi ve imza sirküleri
- Tüm bu belgelerin yanında konsolosluk gerekli gördüğü taktirde ek evrak talebinde bulunabilmektedir.
Başvuru Merkezleri
- Lübnan İstanbul Başkonsolosluğu
Adres: Hüsrev Gerede Cd Saray Apt. No: 134 Teşvikiye / İstanbul
Telefon: 0212 236 1365-66
İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanı: İstanbul ve çevre illeri
- Lübnan Ankara Büyükelçiliği
Adres: Kızkulesi Sk No:44 G.O.P / Ankara
Telefon: 03124461023
Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanı: Ankara ve çevre illeri
Randevu Nasıl Alınır?
Lübnan vizesi almak üzere konsolosluklara randevu başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Bunun için bağlı bulunduğunuz ile göre yetkili olan konsolosluktan randevu talebinde bulunabilirsiniz. Bu süreçte yetkili vize merkezlerinden destek alabilirsiniz. Randevularınızı planladığınız seyahat tarihinden minimum 1 ay önce alarak çeşitli sebeplerle yaşanması olası aksaklıkları bertaraf edebilirsiniz.
Vize İşlemleri ve Takibi
- 180 günlük süre zarfı içinde 90 günü aşmayacak seyahatleriniz için Lübnan vizesinden muaf kabul edilirsiniz. Ancak 90 günü aşan ziyaretleri gerçekleştirmek için vize almanız gerekmektedir.
- Vize başvurularınız için konsolosluk tarafından sizden talep edilen tüm evrakları eksiksiz olarak tamamlamalı ve istenilen bilgileri açık ve doğru bir biçimde vermelisiniz. Bu noktada yetkili ve profesyonel bir danışmanlık merkezinden destek almanız yararınıza olacaktır. Zira sizden talep edilen belgeleri toplarken yapacağınız herhangi bir yanlışlık ya da eksiklik seyahat planlarınızın aksamasına ve vize başvurunuzun reddedilmesine sebep olabilir.
- Başvuru için istenen belgeleri tamamlayıp istenilen şekilde sıraya koyduktan sonra randevu talebinde bulunabilirsiniz. Söz konusu randevu talebini şahsi olarak yapabileceğiniz gibi destek aldığınız acente aracılığıyla da gerçekleştirebilirsiniz. Randevu noktasında harekete geçmek için geç kalmamalısınız. Resmi ya da olağanüstü tatil durumlarını mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.
Lübnan Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Lübnan vizesi için yapacağınız başvurular genellikle 7 ila 10 iş günü içinde sonuçlandırılmaktadır. Ancak bu süre kimi zaman 15 güne kadar, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan yabancı uyruklu kişiler için ise daha da fazla uzayabilmektedir.
***
NOT: Bu yazı Mart 2020 tarihinde hazırlanmıştır. Lütfen bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız.