Kars Gezi Rehberi: Kars’a Gitmeden Önce Bilmen Gereken Her Şey

Kars gezi rehberi ile Türkiye’nin doğusunda mistik ve kültürel bir tura çıkmaya hazırlan. Geçmişine sahip çıkan şehirlerden Kars, gezilip görülecek tarihi yerleri ve insana tabiata tekrar tekrar aşık eden doğal alanlarıyla her gezginin keşif planları içerisine koyması gereken rotalardan. Kültürü, insanları, yemekleri, müziği ve tüm bu özelliklerinin üzerine çıkan muhteşem doğasıyla Kars, sımsıcak insanlarıyla huzurlu ve keyifli bir tatil için seni bekliyor.   

Kars doğa manzaraları

Kars’a Nasıl Gidilir: Kars Uçak Bileti

Kars’a gitmek en için en ideal yol, uçak seyahati. Kars uçak bileti fiyatlarına bir bakayım diyorsan seni Pegasus tarifelerine yolcu edelim. “Kars’a nasıl gidilir?” sorusunun eğlenceli cevabı ise Doğu Ekspresi. Doğu Ekspresi ile Kars yolculuğu hakkıda bir infografik hazırlamıştık, Kars gezi rehberi ile beraber onu inceleyerek Türkiye’nin en doğusuna yapacağın bu yolculuk için her detayı öğrenebilirsin.  

Trenle Kars Gezisi

Trenle Kars gezisine çıkmak için ilk önce Ankara’ya gitmen gerekiyor. Doğu Ekspresi, Ankara’dan başlayıp Kars’ta sona eren ve yaklaşık 24 saat süren bir tren seferi. Ankara uçak biletini de buraya bırakalım. Kars gezisine trenle çıkmak istersen ucuz ve pratik bir şekilde Ankara’ya gitmek için ihtiyacın olacak.

Kars'a nasıl gidilir?

Kars’a Ne Zaman Gidilir?

Kış mevsiminin uzun ve soğuk, yaz mevsiminin ise ılık yaşandığı illerimizden Kars, gezginlere her sezon için ayrı bir gezi programı sunuyor.

  • Kış sporları için Kars’a gitmeyi düşünenler, ocak ve şubat aylarını tercih ediyor. Bu aylar içerisinde bembeyaz bir görünüme bürünen Kars, Sarıkamış Kayak Merkezi sayesinde bir kış sporları merkezine dönüşüyor.
  • Doğu Ekspresi ile Kars gezisine çıkmak için en uygun dönem, şubat ile mayıs arası diyebiliriz. Kış manzaralarını ucundan yakalamak isteyenler şubat ile mart aylarını, baharın mutlu edici renkleri eşliğinde gezmek isteyenler ise nisan ile mayıs aylarını tercih edebilir.
  • Kars, yaz mevsiminde Türkiye’nin birçok yerine göre daha serin olur. Yüksek rakımı sayesinde yaz mevsiminde, insanı ferahlatan meltemler eşliğinde harikulade bozkır ve dağ manzaraları sunar. Kars’ın doğası içerisinde kaybolacağın bir tatil peşindeysen yaz mevsimi sana uyar.
  • Kars’ta bahar ayları çok kısa sürer. Özellikle sonbahar, eylül ile ekim arasında yaşanır ve hemen ardından kış mevsimi, yoğun bir kar yağışı ile belirir.

Kars'ın en güzel olduğu ay

Kars Gezisi için Tavsiyeler: Kars Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kars gezi rehberi içeriğinin en önemli kısmı burası. Kars gezisine çıkmadan önce tavsiyelerimizi dikkate alarak tatilinin mükemmel geçmesini sağlayabilirsin.

  • Kars’ta kış tatili yapacaksan kıyafetlerini iyi seçmelisin. Bot ve mont tercihin zorlu kış şartlarına uygun olmalı. Ayrıca termal içlik, yün çorap, atkı ve bere, Kars’a kış tatili için giderken mutlaka yanında bulunması gereken şeyler.
  • Kars’ın tarihi, Alt Paleolitik Çağ’a kadar uzanıyor. Geçmiş uygarlıklardan kalan eserler, şehrin dört bir yanında gözlemlenebiliyor. Yani Kars gezisinde uzun yürüyüşlere hazır ol. Seni yormayacak şekilde tasarlanmış iyi bir sırt çantası, Kars seyahatinde çok işine yarar.
  • Kars, sanat ve kültür konusunda da iddialı bir şehir. Sanat filmi sevenler için Kars’ta geçen Kozmos film önerisini buraya bırakalım.
  • Kars’ta gidip kaşar almadan dönmek olmaz. Aklında bulunsun, Kars’ta inanılmaz lezzetli peynir ve kaşar türleri var.
  • Kars, aşık ve ozan kültürünün en yoğun bir şekilde yaşandığı şehirlerden biridir. Kars Aşıklar Otağı gibi kurumlar aracılığıyla şehrin aşık geleneğini yaşatan sanatçıları dinleyebilirsin.  
  • Mahsun Kırmızıgül’ün Mucize filmi de burada çekilmiş. Orhan Pamuk’a Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandıran Kar romanı da burada kurgulanmış ve yazılmış.
  • Kars şehrinin ismi, İskitlerden geliyor. O zamanlar Kars’a, Karsak deniyormuş. Kars, uzun zaman boyunca ismi değişmeyen az sayıdaki şehirlerden biri.
  • Şehir, korunan eski evleri ile fotoğrafçılar için adeta bir rüya rotası. Burada inanılmaz fotoğraf kareleri, ölümsüzleştirilmek için seni bekliyor.

Kars yol durumu

Kars’ta Ulaşım ve Araç Kiralama Detayları

Kars’ta gezip görülecek yerler için toplu taşıma olanakları mevcut. Kars gezinde spontane maceralara çıkmayı planlıyorsan araç kiralama opsiyonunu düşünebilirsin. Ayrıca 3-4 kişilik bir arkadaş grubuyla gidenler, kendilerine günlük bir taksi tutmayı da düşünebilir.

Kars otogarı, şehir merkezine 3 km uzaklıkta.

Kars Havalimanı ile şehir merkezindeki mesafe ise 6 km. Havalimanı servislerini kullanarak Kars şehir merkezine 10 dakikada ulaşabilirsin.

Kars Tren Garı ile şehir merkezi arasındaki mesafe 2 km. Çok eşyan yoksa yürümek için ideal bir yol!

Kars gezilecek yerler

Kars’ta Toplu Taşıma

Kars Ani Tarihi Kenti ve Çıldır Gölü gibi gezilecek turistik yerlere ulaşım için düzenli aralıklarla yapılan toplu taşıma seferlerini kullanabilirsin. Yoğun sezonlarda bu araçlar kalabalık oluyor. Ayakta gitmemek adına, sefer saatinden bir saat öncesinde giderek biletini almanı öneriyoruz.

Kars şehir içi ulaşımında otobüs, taksi ve minibüsler kullanılıyor. Şehir içinde her yer birbirine çok yakın olduğu için yürüyüşlere çıkmak da iyi bir fikir. Uzak bölgeler için de kent merkezinden kalkan minibüs ve servisleri kullanabilirsin.

Kars'ta nerede kalınır?

Kars’ta Konaklama: En İyi Kars Otelleri

Sarıkamış gibi turistik merkezler sayesinde Kars, ziyaretçilerine her bütçeye ve beklentiye uygun konaklama imkanları sunuyor. Kars gezi rehberi notlarına ucuz konaklama yerleri eklemek istersen Kars Öğretmenevi ve Kars DSİ Misafirhanesi’ne mutlaka göz at. Buralar fiyat/performans açısından inanılmaz.

Kars otelleri arasından seçim yapmak istiyorsan da senin için buraya iki önerimizi bırakıyoruz.

En iyi Kars otelleri

Kaynak

Kar’s Otel

Kars gezisinde yüksek beklentileri olan tatilcilere seslenen Kar’s Otel, geniş odaları, güler yüzlü personeli ve üstün hizmet politikasıyla şehrin en iyi otellerinden biri konumunda. Dört yıldıza sahip Kar’s Otel, bulunduğu eski taş yapı sayesinde tarihi yerlerde konaklamayı sevenleri de ayrıca keyiflendiriyor.

Adres: Yusuf Paşa Mah. Halit Paşa Cad. No: 31, Merkez

Kar's Otel nasıl?

Kaynak

Cheltikov Hotel

Rus zamanlarından kalma yapılardan olan Cheltikov Hotel, Kars gezisinde kalınabilecek yerler arasında kesinlikle dikkate değer. 19. yy’de Cheltikov ailesinin konağı olan bu yapı, sonrasında otele dönüştürülerek Kars’ı keşfetmeye gelmiş gezginler için bir durak olmuş. Çalışanlar kibar, odalar temiz, otel politikası müşteri odaklı. Cheltikov Hotel, Kars tatilinde kendine kalacak özel bir yer arayanlar için mükemmel bir seçim.

Adres: Yusuf Paşa Cad. Şehit Hulusi Aytekin Cad. No: 63, Merkez

Yöresel Kars yemeği Piti

Kars’ta Ne Yenir: Dayanılmaz Lezzetleriyle Kars Mutfağı

Kaz eti, kuzudan yapılan piti ve Çıldır Gölü’nde bulunan bir sazan türü, “Kars’ta ne yenir?” sorusuna verilebilecek cevaplar. Doğasıyla meşhur Kars’ta ayrıca bal, kavurma, kaşar ve gravyer gibi yiyecekler de enfes. Hayvancılık konusunda önde gelen şehirlerden biri olan Kars, ucuz ve lezzetli et yemekleriyle midelere bayram ettirmeye hazır.

 

Ağızda Lezzetli Hatıralar Bırakan Pek Meşhur Kars Yemekleri

Kaz ciğeri nerede yenir?

Kars mutfağının orijinal ve lezzetli tariflerinden bahsetmeye geldi sıra. Kars restoranlarında şöyle sıkı bir yemek yiyeyim diyorsan aşağıdaki tariflere bir şans verebilirsin.

  • Kaz eti ve bulgur pilavı: Kars yemeklerinin en meşhuru kaz eti. Denenmeli!
  • Hangel: Hıngel olarak da bilinen bu tarif, içsiz bir şekilde hazırlanan mantı yemeğine benziyor.
  • Evelik aşı: Baharda ortaya çıkan evelik otundan yapılan evelik aşı, oldukça lezzetli ve doyurucu bir çorba.      
  • Isırgan otu çorbası: Adı üzerinde, ısırgan otuyla yapılan bir çorba. Oldukça lezzetli!
  • Piti: Kuzu/koyun eti ve nohutla hazırlanan bu yemek, etoburlar için bulunmaz bir nimet! Yemeğe sarı rengi veren şey ise zerdeçal.
  • Umaç helvası: Un helvasına benziyor. Tek farkı, içerisindeki kavrulmuş un kıtırları.
  • Piroşki: Rus mutfağının etli hamur işi tarifi piroşki, hamur işi severlerin denemesi gereken bir tat.
  • Hörre: Bir tür un çorbası. Kış mevsiminde iyi gidiyor.
  • Feselli: Bir tür gözleme, kete ya da bazlama diyebiliriz. Sacda hazırlanıyor, denk gelirsen kaçırma.
  • Haşıl: Buğdaydan yapılma, üzerine kızgın yağ dökülerek yenilen yöresel bir yemek.
  • Nezik: Kaymakla hazırlanan bir tür hamur işi.

 

Kars’ta Nerede Yenir: En İyi Kars Restoranları

Ziyaretçi yorumlarından derlediğimiz liste, “Kars’ta nerede yenir?” sorusuna cevap veriyor. 2018 itibariyle gurme yorumlarını da dikkate alarak seçtiğimiz en iyi Kars restoranlarında, yöresel Kars yemeklerini usta ellerde hazırlanmış şekilde deneyebilirsin.

Kars'ta nerede yemek yenir?

Kaynak

Han-ı Hanedan: Kars’ın en iyi restoranlarından biri olan Han-ı Hanedan, yöresel Kars yemeklerini tadabileceğin, üzerine aşık atışmasına denk gelebileceğin bir yeme içme mekanı.

Adres: Ortakapı Mah, Faik Bey Cad. No: 100, Merkez

Kamer: Kars restoranlarında hangel yemek isteyenler, burayı tercih ediyor. Vejetaryen dostu menüsüyle göz dolduran Kamer, Kars gezi rehberi içerisindeki yemek duraklarından biri.

Adres: Halit Paşa Cad. No: 41, Merkez

Kars Kaz Evi: Kars’ın en ünlü restoranı, bir aile tarafından işletilen Kars Kaz Evi. Fiyatlar, popülerliği nedeniyle biraz yüksek, yemekler ise oldukça lezzetli. Kars Kaz Evi, aynı zamanda kale manzarası sunarak yemek vaktini renklendiriyor. Burada yöresel folklor ekibinin gösterilerine denk gelebilirsin. Menüde vegan seçenekler de mevcut.

Adres: Halit Paşa Cad. No: 1, Merkez

Günayın Yeri: Çıldır Gölü civarına gidersen Günayın Yeri’ne mutlaka uğra ve fırında kaz kızartmasıyla beraber alabalık güvecini sipariş et. Lezzetli yemeklerin ardından, göl manzarası eşliğinde sıcacık çayını yudumlarken bize teşekkür edeceksin.

Adres: Kars – Çıldır Yolu, 55. km.

Şef Juggler: Kars gezi rehberi içeriğinde, restoran önerilerimizden biri de Şef Juggler. Mekan nezih, servis hızlı, yemekler lezzetli…

Adres: Orta Kapı Mah. Şehit Yusuf Bey Cad. B Blok, No: 78, Merkez

Pushkin Restoran: Yöresel Kars lezzetlerini tarihi bir mekanda tatmak istersen Pushkin Restoran, özenli sunumu ve sıcakkanlı çalışanlarıyla Kars restoranları arasında beklentilerini karşılayacaktır.

Adres: Yusufpaşa Mah. Atatürk Cad. No: 28, Merkez

Kars'ın ünlü peyniri

Kars’tan Ne Alınır? Tabii ki Doğal ve Organik Ürünler

Kars, çevresindeki doğal alanların sarp ve zirai geliştirmelere kapalı olması sebebiyle belki de Türkiye’nin en doğal bal üretimine kaynak sağlıyor. Burada asla zirai ilaç ya da vitaminlerle beslenmeyen çiçeklerden polen toplayan arılar, inanılmaz lezzetiyle ünlü Kars balını gerçek kılıyor. Kars’ta ayrıca gurmelerden tam puan alan nefis kaşarlar üretiliyor. Kars alışveriş dünyasında yapılacaklar belli: En iyi balı ve kaşarı almak.

Kars’tan hediyelik bir şeyler bakınıyorsan da hem şehir merkezinde hem de turistik noktalarda el işi ürünler satan seyyar satıcılar ve hediyelik eşya mağazaları mevcut. Kars gezini sana hatırlatacak bir şeyler bakınıyorsan tahta objelere ya da motifli kilimleri değerlendirmeye alabilirsin.

Kars organik ürünler

Kars Kaşarı ve Balı Nereden Alınır?

Kars, doğal ürünleriyle çok ünlü demiştik. Kars balı, kaşarı, gravyer peyniri, ekmeği… Burada her şey organik ve lezzetli. Kars kaşarı nereden alınır diye merak edenler için iki önerimiz var.

Büyük Zavotlar: Kars’a gittiğinde mutlaka uğraman gereken bir yer var: Büyük Zavotlar. Uluslararası bir üne sahip olan Büyük Zavotlar, tamamen doğal Kars balı ve kaşarı almak isteyenlerin ilk durağı oluyor. Büyük Zavotlar, talep eden müşteriler için ürünlerini başka şehirlere de kargoyla gönderebiliyor. Rus ve Türk kültürünün ortak ürünü olan dünyaca ünlü Kars gravyer peynirini de buradan alabilirsin.

Adres: Merkez Mah. Halit Paşa Cad. No: 120, Merkez

Karsak Peynir Cenneti: Kars merkezdeki şirin dükkanında lezzetli kaşar ve gravyer peynirleri satan Önder Bey, burayı ziyaret eden gezginlere Kars hakkında bilgi verirken ürünlerinden de ikram ediyor. Karsak Peynir Cenneti, Kars’ı terk etmeden önce bavulun boş yerlerini doldurmak için mükemmel bir durak.

Adres: Yusuf Paşa Mah. Kazım Paşa Cad. No: 84, Merkez

Kars’ta Gezilecek Yerler

Kışın Kars'ta nerelere gidilir?

Kars’ta gezip görülecek yerler, doğa ve tarihin buluştuğu keyifli maceralar için mükemmel bir arka plan. Dört mevsimde de farklı çehrelere bürünen Kars’ta gezilecek yerleri kaçırmamak için Kars gezi rehberi ile kendine bir rota belirleyip bu tarihi şehrin her ayrıntısını keşfedebilirsin. Hazırsan başlıyoruz.

Kars Kalesi'ne nasıl gidilir?

Kars Kalesi

 1153 yılında Selçuklular tarafından inşa edilen Kars Kalesi, tarihi boyunca birkaç kez yıkılıp tekrar inşa edilmiş. Kars manzaralarının başrol oyuncusu Kars Kalesi, 20. yy’den beri şehrin en gözde turistik noktalarından. Kars gezisinde mutlaka görülmeli.

Kümbet Camii

Kümbet Camii (12 Havariler Kilisesi)

 Pakraduni Hanedanlığı döneminde Kral Abbas tarafından 10. yy’de yaptırılan Kümbet Camii, o zamanlar 12 Havariler Kilisesi olarak da bilinir. Heybetli olduğu kadar ürkütücü de görünen bu yapı, Kars’ın gezilecek tarihi yerlerinden biri.

Katherina Av Köşkü nerede?

Sarıkamış Katerina Köşkü (Çar Nikola’nın Eski Av Köşkü)

Çamlarla kaplı Sarıkamış Ormanı’nda, 19. yy sonlarında yaptırılmış bir köşk, mağrur ve güçlü bir şekilde zamana direnmeye devam ediyor. Sarıkamış Katerina Köşkü, Baltık mimarisi ile ilgilenenler kadar Kars gezisinde ilginç bir yer görmek isteyenler için de mükemmel bir rota. Kars gezi rehberi programına mutlaka ekle!

Ebu’l Hasan Harakani Türbesi ve Camii

 1033 yılında şehit düşen Ebu’l Hasan Harakani adına, Kars’ın 1061’de Alpaslan tarafından fethedilmesinin ardından inşa ettirilen bu türbe, mutlaka görülmesi gereken Kars’ın tarihi yerlerinden bir diğeri. Tarihe geçmiş kişilerin mezarlarının bulunduğu Ebu’l Hasan Harakani Türbesi’nde, Osmanlı zamanlarının izlerini de takip edebilirsin.

Fethiye Camii nerede?

Fethiye Camii (Eski Kilise)

16. yy civarında Ruslar tarafından yaptırılan bir kilise olan Fethiye Camii, Kars içerisinde görülebilecek en ilginç mimariye sahip dini yapılardan biri. Dış mimarisi Rus ve Baltık anlayışıyla tasarlanan, iç mekan tasarımı ise İslam mimarisine uygun şekilde düzenlenen Fethiye Camii, Kars gezi rehberi içerisine ilginç görünümüyle girmeye hak kazanıyor.

Kars Horomos Manastırı

Kaynak

Horomos Manastırı

 10. yy civarında inşa edilen Horomos Manastırı, Ani Krallığı dönemindeki görkemine sahip olmasa da tarihi koklamak isteyen maceraperestler için ideal bir rota. Ani Antik Kenti’nin 15 km kuzeydoğusundaki Arpaçay’ın yanında bulunan Homoros Manastırı, ulaşımı zor olsa da Pakraduni Hanedanlığı’nın ihtişamlı dönemlerinden geriye kalanları görmek için ziyaret edilebilir.  

Ani Antik Kenti'ne nasıl gidilir?

Ani Harabeleri (Ani Antik Kenti)

 Ani Ören Yeri ya da Ani Tarihi Kenti olarak da anılan bu eski yerleşim merkezi, Kars’tan yaklaşık 40 km’lik bir yolculukla ulaşılabilen, zamana meydan okumuş surları ve artık bir harabe görünümündeki yaşam alanlarıyla Kars gezi rehberi içeriğinin en turistik noktası. Orta Çağ kentlerinin nasıl göründüğünü insanın gözünde canlandırmasına yardımcı olan Ani Antik Kenti, zaman içerisinde birçok kültüre yuva olmuş.  

Çıldır Gölü'nde gezilir mi?

Çıldır Gölü

132 km2’lik alanıyla Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su havzası olan Çıldır Gölü, günümüzde Kars’taki lezzetli sazan balıklarının kaynağı olmasının yanı sıra doğası sayesinde kamp yapmak için de birebir. Sarıkamış Dağı manzarasıyla birleşen göl, insan ruhu için adeta bir terapi.

Şeytan Kalesi'ni kim inşaa etti?

Kaynak

Şeytan Kalesi

 Çıldır Gölü’ne 15 km uzaklıkta bulunan Şeytan Kalesi’nin yapım yılı kesin olmasa da onu inşa edenlerin Urartular olduğu düşünülüyor. Sarp kayalıkların üzerine kurulmuş Şeytan Kalesi (kaynaklarda Zivin Kalesi ismiyle de karşına çıkabiliyor), zamanının en korunaklı yapılarından biri olsa da günümüzde terk edilmiş bir harabe görünümünde. Tarihi yapıları keşfederek zaman yolculuğuna çıkmayı seviyorsan burada kesinlikle çok eğleneceksin. Issız, doğanın içerisinde ve tamamen sana ait bir dünyada…

Kars Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış

 Kış sporlarının Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki merkezi Sarıkamış, Kars’ın birçok tarihi eserinin bulunduğu şirin ve küçük bir ilçe. Kaleleri ve kayak merkeziyle doğa ve kış sporu tatili yapma imkanı sunan Sarıkamış’a Kars üzerinden demir yolu, otobüs veya taksilerle gidilebilir. Sarıkamış Kayak Merkezi hakkında merak ettiklerin varsa seni Türkiye’de Kış Tatili Yapılacak Yerler konulu içeriğimize bekliyoruz.  

 

Bir cevap yazın