İçindekiler
- Priştine’ye Nasıl Gidilir?
- Priştine Uluslararası Havalimanı Ulaşımı
- Priştine’de Gezilecek Yerler: Priştine’de Osmanlı Eserleri
- Priştine Saat Kulesi
- Fatih Sultan Mehmet Camii
- Yaşar Paşa Camii
- Gazi Mestan Türbesi
- Kosova Müzesi
- Priştine Etnografya Müzesi-Emin Gjiku
- Kocadişi Konağı
- Sultan I. Murat Türbesi (Meşhed-i Hüdavendigar)
Priştine gezi rehberi hazırlamaya karar verdik ve biraz konuyu farklı bir şekilde ele almak istedik. Bunun sonucunda ortaya Priştine’deki Osmanlı eserleri konulu bir yazı çıktı. 🙂
Priştine, çok kadim bir tarihi olan, kültürlerin içe içe geçtiği ve çok büyük savaşların verildiği bir şehir. Günümüzde huzurlu bir atmosfere sahip olan Priştine, tarihi koklayabileceği, kültürü duyabileceği ve bilgeliği görebileceği bir rota arayan herkes için iyi bir seçim.
Priştine’ye Nasıl Gidilir?
Balkanların tam ortasında, Avrupa’nın en genç ülkesi Kosova ve Avrupa’nın en genç başkenti Priştine… Osmanlı padişahları tarafından el üzerinde tutulan, Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan yol üzerinde olması sayesinde tam bir kültür mozaiğine dönmüş bir kent. Tarihi tatlı ve acı hatıralarla dolu, her köşesinde ayrı bir hikayenin yazıldığı Priştine, keyif ve keşif dolu bir tatil için seçebileceğin bir rota. Priştine’ye gitmenin en pratik yolu uçak seyahati. İstanbul’dan Priştine’ye uçmak 1 saat sürüyor, üstelik Kosova Türk vatandaşlarından vize istemiyor.
En ucuz Priştine uçak bileti fiyatlarını Pegasus tarifelerinde bulabileceğini de belirterek Priştine’deki Osmanlı eserlerinin peşine düşelim ama öncesinde Priştine gezisi hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsedelim.
Priştine Uluslararası Havalimanı Ulaşımı
Priştine Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım yaklaşık 20 dakika sürüyor ve taksiciler sabit ücret talep ediyor. Onlarla konuşup ücreti düşürme olasılığın var. Şehir merkezine vardıktan sonra Priştine’nin birçok yerini yürüyerek gezebilirsin.
Priştine’de Gezilecek Yerler: Priştine’de Osmanlı Eserleri
Sıcakkanlı ve yardımsever yerel halkıyla Priştine, sade bir şehir olarak görünse de Priştine’de nereye gidilir konusuna hakim olanlar için şehirde yok yok. Gece hayatından kültür sanat etkinliklerine, lezzetli yeme içme mekanlarından seyre dalınacak manzara noktalarına kadar Priştine’de yapılacak ve görülecek birçok şey var. Priştine gezi rehberi, Osmanlı tarihinden kalma yapılarla başlıyor ve şehrin kendi kültürel dokusunu oluşturan anıtlarla devam ediyor…
Priştine Saat Kulesi
Kaynak
Osmanlı döneminde her şehre bir saat kulesi inşa edilirdi. Priştine Saat Kulesi de 19. yy’de Priştine şehir merkezine Yaşar Paşa tarafından inşa ettirildi.
26 metre yüksekliğindeki saat kulesinin çanı, Moldova’dan getirtilmiş. Bu antika çan, 2001 yılında çalınmış ve günümüzün saat kulesinde elektrikli çan sistemi kullanılıyormuş.
Fatih Sultan Mehmet Camii
Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Fatih Sultan Mehmet Camii, 1461 yılından beri Priştine’de ibadet yeri olarak kullanılıyor. Bir çeşme ile beraber Fatih Sultan Mehmet Külliyesi olarak tasarlanan yapı, 2001 yılında restore edilmiş.
Kesme taştan yapılan Fatih Sultan Mehmet Cami, mükemmel bir kare formuna sahip. Kalem işi nakışlarla süslenmiş cami, yıllar içinde yeni İslam sanat eserleriyle süslenmiş. Priştine’nin en önemli eserleri arasında gösterebileceğimiz Fatih Sultan Mehmet Camii, tarihi yerinde görmeyi sevenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer.
Yaşar Paşa Camii
16. yy’de yapımına başlanıp 19. yy’de tamamlanan Yaşar Paşa Camii, Priştine’deki önemli Osmanlı eserlerinden biri. Yaşar Mehmet Paşa tarafından 1834 yılında ibadete açılan cami, Priştine Akademi Binası’nın tam karşısında kalıyor.
Yakın zamanda tamamen restore edilen Yaşar Paşa Camii, Priştine gezi rehberinde önemli bir Osmanlı eserleri durağı.
Gazi Mestan Türbesi
Priştine’den Mitroviça’ya giden yol üzerinde, ne zaman ve kimin adına yaptırıldığı belli olmayan bir türbe yükseliyor: Gazi Mestan Türbesi.
Rumeli seferlerine katılıp şehit olan askerler için yaptırıldığı düşünülen Gazi Mestan Türbesi, 3.30 metre yüksekliğinde sekizgen forma sahip bir yapı. Çevre halkının Bayraktar Türbesi olarak isimlendirdiği türbe, Priştine gezi rehberi içinde belki de en gizemli nokta.
Eski kayıtlarda yanında bir tekke olduğu söylenmesine rağmen günümüzde böyle bir yapı bulunmamakta. Türbedeki mezar taşlarının en eskisi, 1808 yılına tarihlenmiş.
Kosova Müzesi
Trafiğe kapalı bir alanda bulunan Kosova Müzesi, Osmanlı’da modernleşme akımının başlamasından sonra 1898 yılında Avusturyalılar tarafından Osmanlı ordusu için inşa edilmiş. 1975 yılına kadar Yugoslav ordusuna karargah olan bu yapı, günümüzde ziyaretçilere açık bir müze. Pazartesi günleri kapalı.
Priştine Etnografya Müzesi-Emin Gjiku
Priştine’nin eski şehir bölgesinde bulunan Etnografya Müzesi, 20. yy’de Priştine’nin bilinen isimlerinden Emin Gjiku’ya aitmiş. 1900’lü yılların başında yapılan konak, klasik Osmanlı mimarisinin tüm izlerini yansıtıyor.
Kocadişi Konağı
Osmanlı tüccar ailelerinin kullandığı konak prototipinin güzel bir örneği olan Kocadişi Konağı, günümüzde Kosova Tarihi Eserleri Koruma Enstitüsü binası olarak değerlendiriliyor.
Ahşap iskeleti, verandası ve mükemmel işlemeleriyle klasik Osmanlı konaklarının tüm detaylarını barındıran Kocadişi Konağı, Priştine’de gezilecek yerler arasında dikkat çekiyor.
Sultan I. Murat Türbesi (Meşhed-i Hüdavendigar)
Priştine’de görülebilecek Osmanlı eserlerinin en görkemlisi, hiç şüphesiz Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk şehit padişahı Sultan I. Murad adına yaptırılmış Hüdavendigar Külliyesi’dir. Kosova Savaşı’ndan sonra Sırp süvari Milos Obilic tarafından sonra hançerlenerek şehit edilen Sultan I. Murad’ın iç organları buraya gömülmüş ve yapı bir türbeye dönüştürülmüş.
Evliya Çelebi’nin anılarında da kendine yer bulan Meşhed-i Hüdavendigar, 2000’li yıllarda restore edilerek tarihi yaşamak isteyen gezginler için ziyarete açıldı.
Balkanlar’da görülecek ve keşfedilecek birçok Osmanlı ve Türk eseri var. Yakın zamanda kültürel bir tatil yapmaya ne dersin? En ucuz Kosova uçak bileti fiyatlarına Pegasus tarifelerinde ulaşabilirsin. Vizesiz gidilebilecek ülkelerden Kosova; renkli kültürü, sıcakkanlı insanları, eğlenceli gece hayatı ve mükemmel doğasıyla yapabileceğin en iyi tatillerden bir olmaya aday…
Son olarak, Kosova’da ne yenir ne içilir diye merak ediyorsan seni Balkan lezzetleri konulu içeriğimize alalım. 😉